BESCHIKBAARHEID

Een goede match tussen sporter en club bevordert het spelplezier. Door de goede aansluiting met de club zullen leden zich thuis voelen, dit zorgt voor minder drop out. Daarom is het belangrijk dat het voor iedereen duidelijk is hoe het er in jullie club aan toegaat, wat de toelatingsvereisten zijn en hoe/waar men zich moet inschrijven. Des te meer info je geeft, des te minder sporters afhaken omdat jullie aanbod toch niet geschikt blijkt.


‌Een duidelijke inschrijfprocedure

Geef op voorhand voldoende info over hoe leden zich moeten inschrijven en met wat ze rekening moeten houden. Communiceer duidelijke over de onderstaande items. 

  • Moeten leden er snel bij zijn of werken jullie met een wachtlijst eens het maximum aantal leden bereikt wordt? Wat houdt die wachtlijst in?
  • Moeten leden hiervoor over een computer beschikken of kunnen ze gewoon even langskomen op de club? Welke (persoonlijke) info moeten ze bij de hand hebben?
  • Is het de bedoeling dat ze hun e-mail dagelijks/wekelijks raadplegen of communiceert de club nog langs andere kanalen?
  • Moeten sporters al over basis skills beschikken of kan echt iédereen bij jullie starten?
  • Houdt een inschrijving ook in dat er een outfit van de club aangekocht moet worden of mogen sporters in hun eigen sportoutfit naar de club komen?
  • Zijn leden verplicht om het lidgeld in één keer te betalen of mogen ze het maandelijks betalen?


‌Iedereen welkom

Er zijn ook sporters die extra noden hebben. Het moet voor hen én voor hun ouders duidelijk zijn of zij welkom zijn op de club. Heel wat clubs denken dat er veel aanpassingen nodig zijn om een persoon met een beperking toe te laten in de organisatie. 

‌Maar je kan ook zonder een G-afdeling op te richten, zorgen voor meer inclusie zoals bijvoorbeeld de basketbalclub Sint-Jans Zedelgem Lions deed. Zij bieden Inclusive Zone Basketball waar valide en mindervalide spelers samen een team vormen.

‌Je kan ook in gesprek gaan met de ouders van sporters met extra noden. In het dagelijkse leven, en bijvoorbeeld ook tijdens het sporten, maken ouders aanpassingen en zoeken ze oplossingen voor moeilijkheden. Zij kunnen enkele tips geven die jouw club op weg kunnen helpen in het inclusie-verhaal.

good practice

 Inclusive ZOne Basketball
Sint-Jans Zedelgem Lions is de eerste club die Inclusive Zone Basketball aanbiedt. Deze spelvorm is een combinatie van basket en rolstoelbasket waar valide en mindervalide spelers samen een team vormen. Kortom, een spelvorm om integratie van mindervalide spelers in de hand te werken.