betaalbaarheid

Stel, je ziet iemand enthousiast deelnemen tijdens de proeflessen, maar er volgt geen inschrijving. Of, een gezin met twee kinderen komt zich inschrijven voor zwemlessen, ze willen het lidgeld betalen maar krijgen dan te horen dat ze ook nog de clubkledij moeten aanschaffen. Ze zeggen op een andere keer terug te komen omdat ze nu geen gepast geld bij hebben. Maar helaas, ze blijven weg.

‌‘Ze hadden toch kunnen vragen om het lidgeld in deeltjes te betalen?’ Dat is zo, maar dan ga je als club voorbij aan de schaamtegevoelens die sporters in moeilijke situaties ervaren. En hoe je het draait of keert, deelnemen aan sport kost geld. Het lidmaatschap, een sportuitrusting, drankjes in de kantine, vervoer… . Het is niet voor iedereen evident om dat zomaar te betalen en bovendien zijn er sporters die omwille van hun schaamtegevoelens de sprong niet durven maken naar sporten in clubverband. ‌

‌Met kleine ingrepen kan je als club deze financiële drempel verlagen. 

recht op verhoogde tegemoetkoming

Clubs die aangesloten zijn bij Sporta, kunnen leden die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming gratis aansluiten. Wat jullie hier mee uitsparen, trek je dan af van het lidgeld van de desbetreffende sporter. Lees hier hoe je de aanvraag moet doen.

‌TIP!: aan het gele klevertje van de mutualiteit kan je zien of een lid in aanmerking komt voor een verminderd tarief. Eindigen de twee cijferreeksen op een 1 dan heeft het lid recht op verhoogde tegemoetkoming.

transparantie over kosten

Het is voor mensen die nog nooit in clubverband gesport hebben vaak schrikken als ze horen welke kosten er nog allemaal bij komen kijken. Daarom is het belangrijk duidelijk te zijn over welke kosten er vasthangen aan sporten. Verduidelijk ook wat sporters terugkrijgen voor het bedrag; les van een gediplomeerde trainer, een goede verzekering,… 

"

"We voorzien een sportkledijbank waar onze leden van basket en rolstoelbasket sportkledij kunnen ruilen of tweedehands kledij kunnen aankopen voor een symbolische euro." 

- Zedelgem Lions club


‌‌Spreiding van betaling

Het lidgeld in één keer of elke maand betalen, is voor sommige mensen een wereld van verschil. Bovendien sluiten sporters vaak in september/oktober aan. Dit zijn voor velen al dure maanden, wees je hiervan bewust en toon flexibiliteit. 

‌Twee handige tips:

  • ‌Communiceer de mogelijkheden van het flexibel betalen aan de hele club. Verstop die info niet op de website maar zet deze bij de inschrijfprocedure. Als toekomstige, kwetsbare sporters deze info meteen zien staan, moeten ze er niet achter vragen én voelen ze zich niet geviseerd als de optie alleen aan hen geboden wordt. Mensen schamen zich hier soms over waardoor ze de stap naar sporten in de club uiteindelijk niet zetten.
  • ‌Gebruik een afbetalingsplan voor leden die het lidgeld moeilijk in één keer kunnen betalen.

"

In de club werken we met een solidariteitsprincipe. Dat wil zeggen dat de gezinnen die het iets beter hebben thuis iets meer lidgeld betalen en dat de gezinnen die het moeilijker hebben minder betalen.

- Wenke Thewis
‌ coördinator en coach Molenbeek Rebels


‌Terugbetalingen van het lidgeld

Mensen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming krijgen op verschillende plaatsen verminderde tarieven. Door in kaart te brengen welke organisaties een sportdeelname terugbetalen kan je financiële drempels makkelijker wegwerken. Informeer je sporters hierover.

‌Terugbetaling door de mutualiteit:

Terugbetaling door sociale of lokale initiatieven

GOOD PRACTICE
BASKETCLUB ‌BC FOYER MOLENBEEK

BC Foyer is een club die streeft naar een mooie mix van spelers en solidariteit tussen de leden den hun families. 

Kom meer te weten over kinderen en jongeren in armoede

Hoe creëer je draagvlak binnen de ploeg om rond armoede te werken?
‌Hoe kan je kinderen en jongeren in armoede bereiken? 

Jeugdwerk Voor Allen heeft een duidelijk 'receptenboek' rond armoede. Een handige tool om meer te weten te komen over armoede én hierrond te werken.